Något större portföljer än vår...

Jag är rätt stolt över den aktieportfölj vi har byggt upp. Och den passiva inkomst som den nu genererar. Och det är ju mer än vad de allra flesta har. Men ibland blir man också påmind om att man är en rätt liten spelare jämfört med andra. 

Igår läste jag ett inlägg av Utdelningsjägaren på Facebook (https://www.facebook.com/utdelningsjagaren) där han skrivit om hur mycket Warren Buffet har i utdelning från sitt innehav i Coca cola, per år, månad, dag, timme, minut och sekund. Han får $24.60 i sekunden (drygt 250 kr)! Ni kan ju bara tänka er vad det blir på ett år (det är många sekunder på ett år...). För roligt var jag tvungen att räkna på vad  HELA vår portfölj delade ut förra året per sekund. Det blev knappt 0.8 öre...

På väg till jobbet i morse (cyklar i ur och skur och lyssnar ofta på diverse poddar - jag har lärt mig mycket om bl a ekonomi på väg till och från jobbet!) så lyssnade jag på podden Smarta cash (https://open.spotify.com/show/0BqpvE2Xzk4bCORzf1rmMt) där man bl a pratade om Nobelekonomi - högaktuellt i veckan då årets nobelpristagare tillkännages. Och då mer bestänt de pengar som Alfred Nobel lämnade efter sig, 31 miljoner,  och som bl a finasierar de årliga nobelprisen och festen. Prissumman som nobelpristagarna får har varierat lite över tiden. Förra året höjdes summan till 11 miljoner kr per pris, och det delas ut 6 stycken nobelpris. Sen kostar såklart också den stora festen en ansenlig summa, och administrationen kring priset. Men trots de ganska stora kostnaderna varje år, och den testamenterade summan som låter relativt liten (den var naturligtvis väldigt stor i dåtidens pengavärde) så har kapitalet vuxit till ca 6 miljarder. Förmögenheten förvaltas av Nobelstiftelsen, med målet att avkasta minst 3%, men t ex mellan 2017 och 2022 var den genomsnittliga avkastningen 7.5% per år. Portföljen innehåller ca 50% aktier, men även räntebärande tillgångar, fastigheter och alternativa tillgångar. 

Fascinerande ändå med att goda investeringar gör att pengar kan skapa pengar. Och i fallet nobelpriset används de pengarna till att belöna forskning som haft avgörande betydelse för människor och samhället. Och även Buffet verkar ha skänkt en del till välgörenhet.

https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2021/12/01/sa-forvaltas-nobelpengarna.html

https://www.finansliv.se/artikel/sa-mycket-pengar-har-nobelstiftelsen/


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det där med FIRE...

Köper tid, investerar i hälsa och välmående

Bra och lite sämre nyheter