Kostnad för barns idrottande
För oss utgör kostnader för våra barns idrottande en betydande utgiftspost. Jag har faktiskt inte räknat på exakt vad det kostar oss på årsbasis men det är en av våra största utgifter. En snabb uppskattning, som inte är exakt på något sätt, säger att vi i runda svängar lägger kanske 40 000 kr per år på detta. Som vi tycker det är värt. Och som vi har råd att betala - men som jag också förstår, och har reflekterat över, att inte alla har.
Min upplevelse av att ha barn som idrottar är att det naturligtvis är positivt för att de rör på sig mycket. Det ger dem bra hälsa och starka kroppar. De utmanas fysiskt men också mentalt. De bygger en bra grund för framtiden. Men det ger dem också så otroligt mycket socialt. De spenderar mycket tid i en bra miljö där de möter bra människor - både i träningskompisar och i äldre ungdomar och ledare. Båda våra söner har otroligt fina förebilder inom sina respektive idrotter. Och det gör ju också att det inte finns speciellt mycket tid för dem att vara i sammanhang som inte är lika positiva.
Vad gäller kostnaderna så verkar det från undersökningen som att det finns vissa idrotter som är billigare än andra. Så kanske det kan vara. Men jag skulle också säga att det beror på hur seriös ens barn är med idrottandet. Speciellt vår yngsta son satsar ordentligt på att nå toppen i sin idrott och det som främst tillkommer då är tävlingsavgifter och resor. Och då börjar kostnaderna dra iväg rätt mycket. Och skillnader i träningsavgifter och utrustning suddas då ut lite. Så jag skulle nog säga, att att ha ett barn som tränar ett par gånger i veckan, mest för roligt utan så mycket tävlande, det behöver inte vara jättedyrt (erfarenheten från de idrotter våra söner hållit på med). Men att ha barn som satsar i en idrott - som tränar de flesta dagar i veckan, som tävlar nästan varje helg (med mycket resor som följd) och som kräver mer utrustning och som dessutom slits på ett annat sätt - där krävs det att man har föräldrar som har rätt goda ekonomiska förutsättningar för att det ska fungera.
Det där med resor....
SvaraRaderaI en sport som ett av mina barn håller på med så går det inte att boka hallar för tävlingar i Stockholm. För det är ont om hallar och gubbar i populärare sporter har tydligen förtur. Så när det är distriktsmästerskap (DM) för Stockholms län så måste ungefär 1000 ungdomar åka till Nyköping. Dvs få skjuts av en förälder som dessutom måste betala dyr biljett om den vill titta på tävlingen. Karavanen av bilar på E4:an är mycket lång när tävlingen slutar.
(Nej, det går inte att ta tåget då Nyköpings tågstation ligger långt från arenan och de flesta i Stockholms län faktiskt inte bor i närheten av tåg. Dessutom vet man aldrig när tävlingen är slut ).
Spargrisen
Hej Spargrisen! Det är ju sjukt på så många sätt. Kostnader, miljöpåverkan, tid... Och känner igen det där med att man ibland tänker att man kan ta tåget, men hallarna ligger sällan nära tågstationen och det blir svårt att ta sig utan bil. Kan vara svårt att samåka med klubbkompisar ofta också när de har väldigt olika matchtider (min son håller på med en indivuduell sport) - och kanske vill man inte gå upp i ottan om ens eget barn börjar spela på eftermiddagen, eller tvärtom - även om vi naturligtvis förösker få till samåkning när det går. Brukar ta tåg när vi reser långt. Och får då alltid boka ombokningsbar biljett på hemresan då man inte vet hur långt i turneringen vi blir kvar. Och hotell får man ju boka utifrån worst case...
Radera